Bij wiens gratie bestaat een Gemeente?

Bericht aan Sander Wageman/de Stentor naar aanleiding van zijn analysecolumn over de attentiemast langs de A28.

Bestaan burgers bij de gratie van bedrijven en gemeente of .. bestaan bedrijven en gemeente bij de gratie van haar burgers ?

Met belangstelling lazen wij jouw column over de attentiemast langs de A28. Éen van jouw vragen was: “maar zijn de bewoners niet te laat? “
Wij zijn bewoners aan de Tormentilweg en Zalkerveerweg die helaas reeds langere tijd grote overlast ondervinden van de locatie van Boels B.V. aan de Schoenerweg. Ook de Stentor heeft daar al een aantal artikelen aan gewijd.
Bij de attentiemasten was de vraag of de burgers niet te laat waren. In ons geval is het andersom. “Was de Gemeente niet te laat? Of te laks? Of…. Vul maar in.”
Eerst laten ze een zéér veel geluid producerend bedrijf zich vestigen direct tegen een woonwijk en een landelijk gebied aan. En, oh ja, ook direct tegen Het Nationaal Landschap Ijsseldelta aan. Vervolgens slaat de Gemeente, na veel klachten van omwonenden, stoere taal uit, dat een akoestisch rapport echt niet nodig is. Nog geen 4 maanden later (als het bedrijf er dan dus al zit) stelt de Gemeente opeens dat een akoestisch rapport toch wél nodig is. Dan constateren ze dat het bedrijf (hé, hoe is het mogelijk) inderdaad niet aan de geluidseisen voldoet. Ja, en wat nu ? Moeilijk, moeilijk, moeilijk. In de tussentijd worden de omwonenden gek van de herrie. Niet éven wat geluid, nee de hele dag door indringend gepiep van akoesstische signalering en langdurig gebrom van op volle toeren draaiende zware machines. Zelf ’s nachts. Foutje, bedankt.
Maar nu even terug naar jouw column. Welk belang weeg het zwaarst ? Dat van Zwolse burgers die al decennia wonen in een landelijke omgeving en een wijk, die volgens veel lokale partijen een voorbeeld van rust is?
Óf het belang van een bedrijf dat zich, als de Gemeente goed had geadviseerd, op allerlei plekken op industrieterreinen (Hessenpoort, Voorst (voormalig Scania/Beers-terrein) etc. etc.) had kunnen vestigen waar geen haan er naar zou kraaien en de bereikbaarheid naar de A28 ook nog eens beter was? (Voor de duidelijkheid; er is in Nederland geen soortgelijk bedrijf dat zó dicht op bewoning is gevestigd.)
Welke belang weegt nu zwaarder ?

Zeg bewoners, waren zeuren jullie nu over ?
Misschien denk je “oh deze bewoners zijn verwend met hun rust en accepteren helemaal niets. Typisch gevalletje van NIMBY dus.” Die lezers verwijzen wij graag naar ons bericht : Maak overlast tastbaar !! https://boelsoverlast.nl/2014/02/26/overlast-maak-het-tastbaar/
Wie staat nu in zijn hemd ? Wat ons betreft staat de Gemeente in haar hemd. Maar vooralsnog, en dat is belangrijker, staan wij als burgers zónder hemd, in de kou, in deze takkeherrie.
Gemeente, maak je bestaan waar, bij de gratie van jouw burgers.

Advertisement